INTRODUCCIÓ

 

LA FAMÍLIA DE LES ADHs

 

Les alcohol deshidrogenases són un conjunt molt homogeni i conservat de metalo-enzims. Formen dímers o tetràmers, cada monòmer s’uneix a dos cofactors: un àtom de zinc (com a mínim) pel domini d’unió a Zn i a un NAD+ o NADP pel domini d’unió al coenzim. A més de la unió als cofactors, es requereix la unió del substrat alcohòlic, pel domini catalític, per dur a terme l’oxidació reversible a aldehids o cetones:

 

reaction

 

La família d’ADH pertany a una superfamília de proteïnes GroES-like. La funció de les ADH és universal, es troba en  bactèries, mamífers, plantes i fongs; això indica una existència prèvia a la diversificació dels organismes multicel·lulars (fa més de 500 milions d’anys). Les diferents espècies també presenten isoformes diferents de la proteïna (isoenzims), en funció dels requeriments metabòlics afavorits per la Selecció Natural, al llarg de l’evolució. Cada isoenzim pot estar format per subunitats idèntiques (homodímer o homotetràmer) o subunitats diferents (heterodímer o heterotetràmer). L’essencialitat de la seva funció explica tant la seva conservació al llarg de l’evolució com l’homogeneïtat de les seqüències (pocs canvis són admesos o seleccionats positivament).

 

 

El treball es basarà en construir un model estructural de la proteïna bacteriana ALCEU, mitjançant eines bioinformàtiques.

 

 

PROTEÏNA ALCEU

 

 

La proteïna alceu (P14940), de la família de les ADH, pertany a la bactèria Alcaligenes Eutrophus. Per poder desenvolupar la seva activitat catalítica forma un homotetràmer i utilitza com a cofactors NAD+ i Zn. Cada monòmer té 366 aminoàcids on es troben quatre dominis: de dimerització, d’unió al zinc, d’unió al NAD i d’unió al substrat.